فلورايد یک ماده ضروری برای استحکام دندان و استخوان هاست. فلوراید تراپی نه تنها پوسيدگي هاي اوليه را متوقف مي كند، بلکه دندانها را به پوسيدگي هاي بعدي هم مقاوم تر ميكند. وقتی فلوراید کافی وجود داشته باشد، به مینای دندان متصل می شود و آن را محکم تر می کند. مینای دندان، سطح خارجی دندان را می پوشاند و ماده ای بسیار سخت است.
فلوراید عامل اصلي جلوگيري از پوسيدگي در دندانهای دایمی و دندانهاي شيري خصوصا در اوايل رويش آنهاست.
بیشترین جایی که فلوراید را به بدن ما می رساند، آب آشامیدنی است. سالها پیش، بعضی کشورها برای رساندن فلوراید به بدن افراد، آن را به سیستم آب شهری اضافه کردند و دیدند که بسیار موثر بود. الان هم در بسیاری کشورها از جمله کشور ما، آب های لوله کشی، فلوراید دارند. علاوه بر این غذاهای دریایی هم منبع فلوراید هستند.
علاوه بر مواردی که در بالا گفته شد، روشهای موضعی هم برای رساندن فلورایدها به دندان وجود دارد. رایج ترین روش و از همه مهتر استفاده از خمیردندان که روزانه استفاده می کنیم. دهانشویه فلوراید هم هست. که البته غلظت ها فلوراید در این مواد با هم فرق دارد. خمیردندان که هر روز استفاده می شود، مقدار فلوراید کمتری دارد. دهانشویه فلوراید هم دو نوع روزانه و هفتگی دارد. نوع روزانه غلظتش کمتر و نوع هفتگی غلظتش بالاتر است.
بعضی روش های دیگری از جمله ژل فلوراید، وارنیش فلوراید و قرص فلوراید هم داریم. این روش ها، امروزه به راحتي در مراكز دندانپزشكي در دسترس هستند و حجم زیادی از فلوراید را مستقیما به داخل دندان می فرستند تا ساختار آن را محکم تر کنند. در بعضی محصولات مثل وارنیش که حداکثر میزان فلوراید را دارند، مستقیما میکروب های بیماری زا کشته می شوند.
بهترین روش رساندن فلوراید به دندان این است که هر روز این کار انجام شود. خمیردندان های معمولی دارای 1000 واحد فلوراید هستند و وقتی مرتب استفاده شوند بسیار موثرند. برای افرادی که پوسیدگی زیاد یا دهان خشک دارند خمیردندان با فلوراید بالاتر (بیشتر از 1450 واحد) استفاده می شود. این اعداد روی بسته بندی خمیردندان ها نوشته شده است.
راه دیگر فلورایدتراپی، دهانشویه فلوراید است. دهانشویه های فلوراید هم در دو دسته هستند. بعضی دهانشویه ها که روزانه استفاده می شوند، فلوراید کمتر و آنها که هفتگی استفاده می شوند، فلوراید بیشتری دارند.
برای جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان، ژل فلوراید و وارنیش فلوراید در دسترس هستند. سابقا ژل فلوراید خیلی استفاده می شد. اما لازم بود که کودک 4 دقیقه بی حرکت بنشیند و ظرف مخصوص فلوراید دندان را در دهانش تحمل کند. این کار برای کودک سخت است و ممکن است بخشی از آن را قورت دهد.
این شد که وارنیش فلوراید معرفی شد که روش بسیار آسانتر، سریع تری برای فلوراید تراپی بود. اگر مایلید در مورد وارنیش فلوراید و مراحل انجام آن بدانید، این مقاله برای شماست.
خیر. بسیاری از افراد بزرگسال هم در معرض پوسیدگی های شدید هستند. مثلا کسانی که دچار خشکی دهان اند. یا تهوع زیاد بعلت شیمی درمانی یا مشکلات دیگر دارند. یا میزان باکتری های پوسیدگی زای دهانشان زیاد است. در این شرایط هم، توصیه می شود از مکمل های موضعی فلوراید برای کاهش پوسیدگی استفاده شود. چه به صورت خمیردندانهای بافلوراید بالا و چه دهانشویه یا حتی فلوراید تراپی منظم با وارنیش فلوراید. با این روش مقدار زیاد فلوراید دندان را نسبت به پوسیدگی مقاوم تر می کند.
فلوراید تراپی از چه سنی ؟ هزینه فلوراید تراپی؟
اگر در زمان تشکیل دندانهای دایمی که معمولا تا 8 سالگی است، مقدار فلوراید بیش از حدی وارد بدن شود، می تواند روی دندانها اثر بگذارد. مهم ترین علت آن است که فلوراید آب آشامیدنی منطقه زیاد باشد. این وضعیت در بعضی مناطق کشور مثل قزوین و بویین زهرا و شهرهای جنوبی کشور زیاد به چشم می خورد. به این حالت فلوروزیس دندان می گویند که لکه های سفید تا قهوه ای در دندان ها دیده می شود که متخلخل و حفره دار هم هستند. و نیاز به ترمیم دندان دارند. اما این حالت با انجام فلوراید تراپی در مطب دندانپزشکی اتفاق نمی افتد.
بنا به توصیه انجمن دندانپزشکان امریکا لازم است که فلوراید کافی برای جلوگیری از پوسیدگی دندانهای افراد مصرف شود.
راهکار مهم دیگر برای پیشگیری از پوسیدگی دندان فیشور سیلانت است که روی شیارهای دندان را می پوشاند و از گیر افتادن میکروب ها در شیار دندان و پوسیده شدن آن جلوگیری می کند: