گاهی می توان دندان های به شدت تخریب شده را با انواع روکش ها درمان کرد و از کشیده شدن آن ها جلوگیری نمود. تکنولوژی روکش های تمام سرامیک و فاقد فلز حداکثر زیبایی را در دندان های جلویی مشابه دندان های طبیعی تامین می کنند.
روکش های دارای زیرساخت فلزی، استحکام ایده آل برای دندان های انتهایی را ارائه می کنند.
برای افرادی که همه یا تعداد زیادی از دندانهای خود را از دست داده اند, علاوه بر ایمپلنت، پروتزهای متحرک هم از گزینه های درمانی است. عدم نیاز به جراحی، هزینه کمتر و فرآیند سریعتر آنها را نزد بسیاری از مراجعین محبوب می سازد.
دندان مصنوعی یا پروتز دندان ،وسیله ای است که میتواند عضو از دست رفته بدن را جایگزین کند. همانطور که برای دست و پای قطع شده از اعضاء مصنوعی استفاده می شود، پروتز دندان هم می تواند ساختار از بین رفته را بازسازی کند و زیبایی و کارایی دندان را به آن برگرداند.
دندانهای طبیعی می توانند در اثر پوسیدگی، شکستگی، ضربه یا تصادف، بیماری های لثه و … از دست بروند. و علاوه بر مشکلات زیبایی، اختلال در صحبت کردن و جویدن و حتی اعتماد به نفس فرد را در پی داشته باشند. بنابراین نیاز است که آنهارا با انواع دندان مصنوعی جایگزین کنیم. اگر تعداد دندانهای از دست رفته کم باشد، معمولا می توان آن را با دندانهای ثابت جایگزین کرد. انتخاب های مختلف را در زیر بر می شماریم:
دندان مصنوعی یا پروتز دندان به دو دسته ثابت و متحرک تقسیم می شود.
هر کدام از این انواع میتوانند برای جایگزینی یک یا چند دندان به کار روند یا حتی تمام دندانها را بازسازی کنند.
پروتز دندانی ثابت شامل:
زمانی که بخش زیادی از دندان دچار پوسیدگی یا شکستگی شده باشد، ترمیم دندان یا همان پرکردگی، درمان خوبی نیست. چون یا دیواره دندان و یا پرکردگی خواهد شکست. پس لازم است از روکش دندان استفاده شود که مثل یک کلاهک تمام دندان را دربربگیرد و از شکستن آن جلوگیری کند.
با انواع روکش دندان میتوان دندان های به شدت تخریب شده را درمان کرد و از کشیده شدن آن ها جلوگیری نمود.
روکش با مواد مختلف قابل انجام است. روکشهای فلزی از جمله طلا قدیمی ترین نوع روکش دندان هستند.
روکش های فلز و سرامیک (PFM) دارای زیرساخت فلزی، استحکام ایده آل برای دندان های انتهایی را ارائه می کنند.
تکنولوژی روکش های تمام سرامیک و فاقد فلز حداکثر زیبایی را در دندان های جلویی مشابه دندان های طبیعی تامین می کنند.
در مواردی که یک دندان کشیده شده باشد و دندانهای جلویی و عقبی آن هم نیازمند روکش باشند، می توانیم آن دو دندان را به عنوان پایه در نظر بگیریم و یک روکش سه واحدی را قرار دهیم تا جای دندان کشیده شده هم پر شود.
به این نوع روکشها بریج دندان (پل دندان) هم گفته می شود. از آن جا که تراش لازم برای قراردادن روکش زیاد است ، در صورتیکه دندانهای پایه سالم باشند این درمان تجویز نمی شود. چرا که منجر به آسیب زیاد و غیرقابل برگشت آن دو می شود. در این شرایط ایمپلنت دندان درمان بسیار بهتر و بی آسیب تری هستند.
انواع دندان مصنوعی متحرک :
برای افرادی که همه یا تعداد زیادی از دندانهای خود را از دست داده اند, علاوه بر ایمپلنت، پروتزدندان متحرک هم از گزینه های درمانی است.
عدم نیاز به جراحی، هزینه کمتر و فرآیند سریعتر آنها را برای بسیاری از مراجعین مناسب کرده است.
برای بیمارانی که تمام دندانهایشان را کشیده اند، یک انتخاب خوب است:
تصویر پروتز متحرک کامل دندان ها برای افرادی که همه دنداهایشان را کشیده اند
اگر فرد تعدادی از دندانهایش را داشته باشد و تعدادی از آنها را از دست داده باشد،می تواند از انواع دندان مصنوعی تکه ای یا پارسیل استفاده کند. در این نوع دندانهای خود فرد برای گیر یک پلاک متحرک استفاده میشوند.
گاهی فقط یک دندان از دست رفته است و نیاز به جایگزینی دارد. مثلا دندانی که کشیده شده دارای عفونت و کیست بوده است و لازم است برای قرار دادن پیچ ایمپلنت، 3-6 ماه صبر کنیم و بعد آن را در استخوان قرار دهیم.
از طرفی اگر دندان در ناحیه جلوی دهان باشد، در زیبایی فرد مهم است و نمیتوان آن را به حال خود رها کرد.
پس از یک دندان مصنوعی تکی که به دندانهای مجاور گیر می کند استفاده میکنیم.
عکس فیلیپر دندان
این مدل از انواع دندان مصنوعی متحرک، صرفا برای برقراری ظاهر بیمار در کوتاه مدت به کار می رود و درمان دایمی برای بیمار نیست. اگر گیر کافی نداشته باشد و لق بزند، لازم است که از یک قلاب فلزی در آن استفاده شود.
اگر بیماری تمام دندانهای یک فک را کشیده باشد، ولی به علت تحلیل استخوان یا هزینه های بالای ایمپلنت کامل نتواند برای همه دندانهایش ایمپلنت بگذارد، می تواند از 2-4 تا ایمپلنت استفاده کند تا هم در هزینه ها و میزان جراحی صرفه جویی شود و هم پلاک دندانی متحرکی با گیر زیاد داشته باشد.
برای اینکه بیشتر بدانید این صفحه را ببینید:
پروتزهای متحرک دندان حتما باید پس از مصرف غذا از دهان خارج شوند، شسته شوند و مجددا در دهان گذاشته شوند.
برای حفظ سلامت لثه ها و سایر بافت های دهان شبها نباید داخل دهان باشند و باید در ظرف آب نگه داری شوند.