یکی از شایعترین بیماریهای دهان آفت است که در مخاط دهان مشاهده میشود. آفت زبان و آفت لثه هم از دیگر انواع رایج است. آفتها معمولا حاشیه قرمز رنگ دارند و در وسط سفید هستند. دردناک بوده و سوزش دارند. آفت دهان در خانمها بیشتر دیده میشوند.
دلیل اصلی آفت شناخته نشده است. اما عوامل زیر در آفت میتوانند موثر باشند:
معمولا آفت دهان نیاز به درمان خاصی ندارد و خود به خود خوب میشود. اما در مواردی که زخم دهان درد و ناراحتی زیادی ایجاد کند میتوانیم از درمان های تسکینی برای آن استفاده کنیم. کلرهگزیدین و پرسیکا دهانشویههای خوبی هستند. داروی آفتوژل هم در داروخانهها به عنوان داروی آفت دهان در دسترس است. آفتوژل عصاره گیاه شیرین بیان است. در افراد باردار و دارای فشارخون بالا نباید استفاده شود.
این دارو به صورت پرکهای کوچک است که روی آفت گذاشته میشود و سپس با اندکی بزاق به محل میچسبد. این دارو درد و التهاب را از بین میبرد و بهبود سریعتری ایجاد میکند.
در مورد درمان آفت دهان کودکان، باید گفت که این ضایعات هم خودبخود خوب میشود. اما اگر در کنار ضایعات دهان، مواردی مثل تب، بی قراری، بی حالی میبینید حتما با پزشک مشورت کنید.
عصاره گیاهانی مثل گلنار، بادرنجبویه و بلوط در کاهش علایم آفت دهان و بهبود آن موثرند. محلول آب نمک ولرم هم میتواند به بهبود آفت دهان کمک کند. اگر ضایعات بزرگ و بسیار دردناک هستند میتوانید از شربت دیفن هیدرامین به عنوان دهانشویه قبل از غذا استفاده کنید. پس از چند دقیقه دهان شما بی حس شده و میتوانید راحتتر غذا بخورید. ترجیحا در این موارد مواد غذایی نرمتر و سبکتری مصرف کنید تا ضایعات التیام پیدا کنند.
در بعضی مقالات یکی دیگر از موادی که برای درمان آفت دهان ذکر شده جوش شیرین است جوش شیرین به عنوان یک درمان خانگی توصیه شده است. که به صورت دهانشویه یا خمیر شده با مقداری آب برای قرار دادن روی ضایعات آفت استفاده میشود.
اگر آفتهای بزرگ و متعدد و متوالی میزنید لازم است جهت بررسی بیشتر به دندانپزشک یا متخصص بیماریهای داخلی برای ارزیابی بیشتر مراجعه کنید.