کامپوزیت دندان

زیبایی دندان‌ها و داشتن لبخند جذاب هر چهره‌ای را متفاوت خواهد کرد. اما لبخند زیبا دیگر یک آرزو نیست و همه می‌توانند از علم دندانپزشکی زیبایی بهره ببرند تا صاحب دندان‌هایی سالم و زیبا شوند. در دندانپزشکی از روش‌های مختلفی برای ترمیم دندان‌ها و زیباسازی آنها استفاده می‌شود که یکی از آنها کامپوزیت دندان یا کامپوزیت ونییر است.

کامپوزیت دندان جلو

 

 

 

کامپوزیت دندان چیست

کامپوزیت دندان

کامپوزیت دندان چیست؟

کامپوزیت در واقع همان موادی است که برای پر کردن دندان‌ها استفاده می‌شود. مواد کامپوزیتی به صورت خمیری بوده و همرنگ دندان‌هاست که یک لایه نازک از آن بر روی سطح دندان قرار می‌گیرد و فرم داده می‌شود. برای تثبیت این مواد، دندانپزشک پس از فرم‌دهی بر روی دندان، آن را به کمک نور آبی سخت می‌کند.

دکتر گرشاسب دراین فیلم پاسخ می دهد: “کامپوزیت دندان چیست؟”
کامپوزیت دندان های جلو با کامپوزیت سرامیکی
ونییر کامپوزیت: نمونه کار کامپوزیت دندان های جلو با کامپوزیت سرامیکی IPS از لحاظ زیبایی و براقیت

انواع کامپوزیت دندان

کامپوزیت‌ها مواد رزینی هستند که با توجه به تعداد و اندازه ذرات‌شان در دسته‌های مختلف قرار می‌گیرند و کاربردهای مختلفی نیز دارند. به طور کلی می‌توان مواد کامپوزیتی را به چهار گروه تقسیم کرد.

  1. کامپوزیت نوع هیبرید
  2. کامپوزیت میکروفیلد
  3. کامپوزیت نانوفیلد
  4. IPS ونیرها

هر کدام از این کامپوزیتها موارد استفاده مخصوص خود را دارند. چرا که در دندانهای جلو زیبایی و درخشندگی عامل مهم است و در دندانهای عقب داشتن استحکام کافی که بتواند نیروهای جویدن را به خوبی تحمل کند.

کامپوزیت نوع هیبرید: کامپوزیت‌های دندان‌های خلفی ذرات بزرگتر و استحکام بیشتری دارند و معمولا از نوع هیبرید هستند.

کامپوزیت میکروفیلد: برای ترمیم دندان‌های جلویی از کامپوزیت‌های میکروفیلد استفاده می‌شود که ذرات ریزتر و استحکام کمتری دارند اما در عوض سطح صاف‌تر و براق‌تر و درخشان‌تری بعد از پالیش از خود به جای می‌گذارند. هر اندازه که سطح کامپوزیت صاف‌تر باشد رنگ گرفتن آن و نیاز به پالیش‌های دوره‌ای به مرور زمان کمتر خواهد شد.

کامپوزیت نانوفیلد: امروزه کامپوزیت‌های نانوفیلد هم در بازار هستند تا بتوانیم استحکام و زیبایی را همزمان در ترمیم دندان‌ها به دست بیاوریم.

IPS ونیرها (یا کامپوزیت ای پی اس): یکی دیگر از انواع کامپوزیت که جدیدا مورد استفاده قرار می‌گیرد، IPS ونیرها (کامپوزیت های سرامیکی ) هستند. این کامپوزیت‌ ها به علت داشتن ذرات سرامیکی نسبت به نسل‌های قبل دارای ثبات رنگ و استحکام بالاتری هستند و بیشترین تشابه ظاهری را به لمینت های سرامیکی دارند.

کامپوزیت سرامیکی
کامپوزیت سرامکی یا آی پی اس (IPS) زیباترین کامپوزیت برای کامپوزیت ونیریا لمینت کامپوزیتی است

تمام انواع کامپوزیت‌ها در رنگ‌های مختلفی ارائه می‌شوند. این رنگ‌ها از رنج رنگ نرمال گرفته تا رنگ‌های بسیار سفید و یخچالی در دسترس هستند.موارد درمانی استفاده از کامپوزیت دندان

درمان کامپوزیت دندان، برای موارد و مشکلات دندانی بسیاری مورد استفاده قرار می‌گیرد که برای آشنایی بیشتر موارد استفاده از کامپوزیت دندان در ادامه آورده شده است. اگر دارای یکی از مشکلات زیر باشید می‌توانید از درمان کامپوزیت برای اصلاح شکل ظاهری دندان‌هایتان بهره‌مند شوید.

  • اصلاح شکل و فرم و رنگ دندان‌ها
  • برای اصلاح ظاهر دندان‌هایی با فرم غیر طبیعی همچون دندان‌های ریز یا میخی شکل
  • اصلاح فاصله میان دندان‌ها که با استفاده از کامپوزیت فواصل بین دندان‌ها بسته می‌شوند.
  • افرادی که تمایل به داشتن دندان‌های بیش از حد سفید دارند، این کار با بلیچینگ امکان پذیر نیست و لازم است که از کامپوزیت یا لمینت دندان برای سطح دندان‌ها استفاده کرد.
  • افرادی با نامنظمی خفیف در دندان‌ها، می‌توانند از درمان کامپوزیت به جای ارتودنسی استفاده کنند.

کامپوزیت دندان

کامپوزیت دندان

 

مزایا و معایب کامپوزیت

باید بدانید که هر روش درمانی دارای یک سری مزایا و معایب است که آگاهی از آنها کمک می‌کند تا با توجه به شرایط دندان خود، شیوه درمانی درست و مناسب را انتخاب نمایید. البته بهتر است که به توصیه دندانپزشک خود توجه کنید زیرا او با علم خود و وضعیت دندان‌ها و لثه‌های شما درست‌ترین درمان را پیشنهاد می‌دهد.

مزایای کامپوزیت دندان

کامپوزیت‌ها می‌توانند رنگ و فرم و چرخش دندان‌ها را اصلاح کنند یا فاصله بین دندان‌ها را ببندند. در این روش دندان‌ها تراش نمی‌خورند و کامپوزیت دندان روی سطح دندان چسبانده می‌شوند.

یکی دیگر از مزایای کامپوزیت دندان این است که هزینه کمتری نسبت به لمینیت‌های سرامیکی دارند. علاوه بر این در صورتیکه دچار پریدگی یا شکستگی شوند به راحتی قابل ترمیم هستند. ونیر کامپوزیتی دندان (لمینت کامپوزیتی) در یک جلسه قابل انجام است و معمولا نیاز به تزریق داروی بی‌حسی ندارد مگر اینکه پوسیدگی وجود داشته باشد یا دندان‌ها به علت سایش حساس شده باشند.

کامپوزیت دندان برای اصلاح شکل دندان

کامپوزیت دندان برای اصلاح شکل دندان

 

از دیگر خدمات کلینیک ما:

طراحی دیجیتال لبخند

 

معایب کامپوزیت دندان

اما كامپوزيت‌ها بنا به عادات تغذيه‌ای مثل مصرف چای، قهوه، غذاهای رنگی و رب‌دار و تناوب مسواک زدن بيمار در دوره‌های زمانی مختلف نياز به پاليش دارند و میزان زرد شدن کامپوزیت بیشتر از انواع لمینت سرامیکی است.

در درمان‌هایی که محدود به یک یا چند دندان است، کامپوزیت، درمان انتخابی مناسب برای بیمار است. در صورتی که تعداد بیشتری از دندان‌ها نیاز به اصلاح لبخند داشته باشند، بهتر است از درمان‌های کامل‌تری مثل لمینت سرامیکی دندان استفاده کرد.

کامپوزیت دندان
استفاده از نور آبی برای سفت شدن مواد کامپوزیت دندان

 

کامپوزیت دندان های جلو:

امروزه بیشترین تقاضا برای کامپوزیت دندان های جلو را شاهد هستیم. افراد مایلند با روشن تر شدن رنگ دندان هایشان و نیز صاف و یکدست و مرتب شدن آنها لبخند هالیوودی داشته باشند. این کار معمولا با انجام درمان روی 10-8 دندان جلو امکان پذیر است.

 

در بعضی افراد، دندانهای جلویی، کوچکتر از حد طبیعی هستند. که به آن دندان میخی شکل یا دندان برنجی شکل گفته می شود. بهترین درمان برای دندان میخی یا برنجی شکل، اضافه کردن کامپوزیت یا لمینیت به سطح آن است.  طول عمر کامپوزیت دندان در این درمانها معمولا خیلی خوب است. 

 

کامپوزیت دندان برای اصلاح شکل دندانهای بدفرم

کامپوزیت دندان برای اصلاح شکل دندانهای میخی و بدرنگ

 

مراحل انجام کار کامپوزیت دندان

قبل از انجام درمان زیبایی ابتدا باید سلامت کامل لثه‌ها بررسی شود و هر گونه التهاب لثه درمان شود. بعضی از پوسیدگی‌ها در دندان‌های جلو را می‌توان همزمان با انجام درمان زیبایی برداشت و ترمیم کرد.

۱- در ابتدا سطح دندان کاملا با برس تمیز می‌شود.

۲- کمی از مواد کامپوزیت با رنگ مورد نظر شما به صورت امتحانی بر روی دندان قرار داده می‌شود تا شما رنگ را روی دندان‌تان ببینید و تایید کنید. معیار اصلی در انتخاب رنگ نظر و سلیقه شماست. می‌توان از رنگ‌های کاملا طبیعی گرفته تا رنگ‌های بسیار سفید و یخچالی را برای دندان در نظر گرفت. در این میان می‌توان از مشورت با دندانپزشک هم برای انتخاب رنگ مناسب چهره نیز بهره گرفت.

۳- دندان خشک می‌شود و فرآیند درمان آغاز می‌شود.

۴- مواد قرار گرفته روی دندان به کمک نور آبی سفت می‌شوند.

۵- در نهایت اضافات برداشته می‌شود و برای ایجاد یک سطح درخشان و کاملا صاف و فاقد تضاریس، پالیش کامل انجام می‌شود و بلندی‌های مواد گرفته می‌شود تا از لب پریدگی جلوگیری شود.

فیلم کامپوزیت دندان

 

برای اینکه فیلم کامل کامپوزیت دندان را ببینید از این ویدیو در یوتیوب استفاده کنید.

بهتر است در جلسه بعد پالیش نهایی تکرار شود. علاوه بر این در فاصله بین این دو جلسه می‌توانید نظرتان را نسبت به بیرون زدگی یا فرورفتگی سطح یا تغییرات مطابق با سلیقه خود را یادداشت کنید تا در جلسه دوم برایتان اجرا شود. از آنجا که این کار کاملا به مهارت و هنر دست دندانپزشک بستگی دارد، بهتر است این کار توسط متخصص ترمیمی و زیبایی انجام شود.

متخصصین ترمیمی و زیبایی پس از پایان دوره دندانپزشکی عمومی، در دوره تخصصی سه ساله انجام درمان‌های زیبایی را آموزش می‌بینند.

 

عوارض کامپوزیت دندان

مهمترین عارضه کامپوزیت دندان ناشی از دو عامل هستند:

  1. انجام درمان غیراصولی
  2. عدم رعایت مراقبت‌های لازم.

در درمان نادرست ممکن است مشکلاتی مثل التهاب لثه رخ دهد. این مشکل که در میان کامپوزیت‌ها بسیار شایع است، صرفا با برداشت کامپوزیت ونیر قبلی و انجام درمان لثه و بعد گذاشتن کامپوزیت جدید قابل درمان است.

علاوه بر این تغییر رنگ و ایجاد پوسیدگی از سایر مشکلات درمان‌های غیرعلمی است.

کامپوزیت دندان ، مواد همرنگ دندان

 

چه کسانی نباید کامپوزیت کنند؟

1- افرادی که به علت بهداشت نامناسب یا ونیرکامپوزیت غیراصولی قبلی لثه های ناسالم دارند. معمولا لثه ها در این افراد به صورت متورم و قرمز است و در اثر مسواک و نخ دندان به راحتی خونریزی می کند. برای این افراد باید ابتدا درمان لثه انجام شود. کامپوزیت های قبلی برداشته شود و بعد از ترمیم و بهبود لثه، ترمیم کامپوزیت جدید را قرار داد.

2- افرادی که بهم ریختگی شدید دندانی دارند: شاید در نگاه اول به نظر برسد که دندانها با کامپوزیت ردیف می شوند، اما در واقع این کار باعث تشدید مشکلات لثه و پوسیدگیهای شدید می شود. لازم است ابتدا درمان ارتودنسی انجام شود و بعد از پایان یافتن درمان در صورت نیاز کامپوزیت یا لمینت دندان انجام شود.

3- افرادی که دندان قروچه شدید دارند: در این افراد پریدگی و شکستگی های شدید و مداوم اتفاق می افتد. در صورت نیاز باید نایت گارد برای این افراد تجویز شود.

4- ناهنجاری های فکی: افرادی که فک بسیار جلو یا عقب دارند، معمولا با ونیر کامپوزیت به نتیجه خوبی نمی رسند. چون مشکل در ساختار اسکلتی آنهاست. بهتر است طبق نظر متخصص ارتودنسی، از ترکیب ارتودنسی و جراجی فک استفاده کنند.

 

چگونگی مراقبت‌های پس از درمان کامپوزیت:

1- شکستن پسته، تخمه، بادام و انواع خوراکی‌های سخت یا جویدن یخ، ته دیگ و… با دندان‌های طبیعی بسیار آسیب‌زاست. این آسیب در مورد دندان کامپوزیت شده بسیار جدی‌تر است و در صورت عدم مراقبت احتمال شکستگی یا لب‌پریدگی در آنها بسیار بیشتر می‌شود.

2- عاداتی مثل نگه‌داشتن سوزن، گیره مو یا هر جسم خارجی دیگر با دندان باعث آسیب به کامپوزیت‌ها می‌شود. در واقع آن چیزی که طول عمرکامپوزیت دندان را تضمین می‌کند نحوه نگهداری آن است.

3- مسواک و نخ دندان و سایر مراقبت‌های بهداشتی که به صلاحدید پزشک به شما توصیه می‌شود لازم است کاملا دقیق و منظم انجام شود تا از رخ دادن پوسیدگی‌های بعدی جلوگیری شود.

4- ویزیت‌های متناوب خود را برای بررسی سلامت کامپوزیت و دندان‌های‌تان در برنامه سالیانه خود بگنجانید.

5- مصرف مواد رنگی مثل چای و قهوه و دخانیات (سیگار و قلیان) را در تمام درمان‌های زیبایی باید به حداقل رساند. تاثیر مواد رنگی در مورد کامپوزیت دندان (مواد همرنگ دندان) بیشتر از لمینت سرامیکی دندان و روکش دندان است. این مراقبت در بلیچینگ دندان هم بسیار اساسی است.

کامپوزیت دندان در صورت شکستگی باید ترمیم شود.

طول عمر کامپوزیت دندان چقدر است و چه مراقبت هایی لازم است؟

 

بهترین رنگ کامپوزیت دندان:

ممکن است برای انتخاب رنگ مناسب کامپوزیت دندان با جالش مواجه باشید. واقعیت این است که بهترین رنگ کامپوزیت دندان برای هر فردی متفاوت است و به عوامل زیادی بستگی دارد. افرادی که رنگ چشم و پوست و موی روشنی دارند معمولا می توانند از رنگهای روشنتر استفاده کنند بدون اینکه جلب توجه زیادی کند یا خیلی مشخص باشد. 

برعکس،در افرادی که دارای پوست و موی تیره تری هستند، انتخاب همین رنگ می تواند کاملا مشخص باشد و این به علت کنتراست با رنگ پوست آنهاست.

به طور کلی اگر مایلید که دندانهای طبیعی داشته باشید با کمک دندانپزشکتان از رنگهای “طبیعی” یا “طبیعی روشن” انتخاب کنید. دندانپزشک به صورت موقتی از بین رنگهای موردنظر شما روی یک یا دو دندان کامپوزیت را قرار می دهد تا شما بتوانید تصمیم گیری بهتری در مورد رنگ انتخابی داشته باشید.

 

فرق کامپوزیت و لمینت دندان چیست؟

تفاوت کامپوزیت و لمینت را در این مقاله بخوانید

 

کامپوزیت دندان جلو

کامپوزیت دندان جلو برای اصلاح شکستگی دندان

 

فرق کامپوزیت و بلیچینگ دندان چیست؟

 

برای مطالعه بیستر در مورد تفاوت کامپوزیت و بلیچینگ دندان این مقاله را بخوانید: 

تفاوت کامپوزیت دندان با بلیچینگ

 

فرق کامپوزیت و بلیچینگ

فرق کامپوزیت و بلیچینگ

 

ارتودنسی بهتر است یا کامپوزیت؟

همانطور که پیش‌تر نیز گفته شد یکی از موارد استفاده از کامپوزیت، رفع نامنظمی‌های خفیف دندانی است. با توجه به میزان نامنظمی‌های موجود، روابط و اندازه دندان‌ها و فک‌ها دندانپزشک تصمیم می‌گیرد که کدام درمان برای شما تجویز شود. در مواردی که نامنظمی‌های مختصر وجود دارد و روابط دندان‌ها و سایز فک‌ها نرمال است می‌توان از کامپوزیت دندان استفاده کرد. یکی دیگر از محدودیت‌های ارتودنسی زمان طولانی آن است و افرادی که مشکل زمانی برای جابجا شدن دندان‌ها دارند می‌توانند از کامپوزیت بهره ببرند.

 

آیا کامپوزیت دندان درد دارد؟

اگر پوسیدگی یا سایشی روی دندانها وجود نداشته باشد که نیازمند ترمیم دندان باشد، کامپوزیت دندان بدون بی حسی و بدون درد انجام می شود. 

 

آیا کامپوزیت ونیر باعث بد بو شدن دهان می‌شود؟

کامپوزیت دندان به خودی خود باعث التهاب لثه و بوی بد دهان نمی شود. به شرطی که هم به صورت اصولی و توسط دندانپزشک ماهری روی دندان گذاشته شده باشد و هم مراقبتهای بعد از کار شامل مسواک زدن و نخ دندان به خوبی انجام شود. کنترل دقیق پلاک و تمیز نگهداشتن کامپوزیتها باعث جلوگیری از بوی بد دهان می شود.

 

هزینه کامپوزیت دندان در سال 1402:

قیمت کامپوزیت‌ دندان هم مشابه تمام درمانهای دیگر دندانپزشکی متفاوت است. در دندانپزشکی مواد و خدمات انواع مختلف و قیمت‌های متفاوت دارند. معمولا مواد کامپوزیتی چینی کیفیت پایینی دارند و در عوض مواد کامپوزیتی برندهای آلمانی، آمریکایی و ژاپنی از کیفیت‌های بالاتری برخوردارند.

در کلینیک دندانپزشکی دکتر گرشاسب، شما با کیفیت‌ترین مواد و تجربه دندانپزشک متخصص ترمیمی را برای ترمیم‌های کامپوزیت دریافت خواهید کرد.

هزینه کامپوزیت ونیر برای هر دندان بین 2 و نیم میلیون تومان تا 3 و نیم میلیون تومان بر اساس برند کامپوزیت دندانی متفاوت می‌باشد.

 

 حتما بخوانید:  آیا ” دندانپزشکی ارزان ” ،واقعیت دارد؟

 

 

WhatsApp